Project Description

20/10/2018  Dag van de Trage Weg

Op zaterdag 20 oktober organiseren Den Dolaard en Natuurpunt Zoutleeuw tijdens de Dag van de Trage Weg een natuurwandeling over oude voet- en buurtwegen naar het historisch gebied de Meertsheuvel (“Mertshuffel”) in Zoutleeuw. In die open, onbepaalde zone lag waarschijnlijk ooit een kleine nederzetting op moerassig land (vandaar ‘meer’ en ‘huffel’, waterplas, natte weide).

Den Dolaard viert die dag z’n 5-jarig onderweg zijn over ‘trage wegen’ (zwerflijnen in het landschap) onder de noemer ‘Errare humanum est’ (zwerven is des mensen).

De natuurwandeling is onderdeel van een groot ezelfeest op de boerderij van Den Dolaard, gelegen aan het Vinne en niet ver van het Zwartaardebos. Den Dolaard is een vrijwilligersvereniging voor natuur, dier en welzijn en werkt via het organiseren van educatieve ezeltochten in de Getevallei aan een publieke refuge voor wie op den dool is in zijn of haar leven.

Tussen 12 uur en 16 uur kan je deelnemen aan en inpikken op een estafette met alle ezels van Den Dolaard. Het gebied dat zo onder de aandacht wordt gebracht is de Meertsheuvel, waar zich de gemeenschappelijke graaslanden bevonden voor het vee van de inwoners van Zoutleeuw, de zogenaamde ‘vroente’. Het is geweten dat daar ooit een groots netwerk van veepoelen heeft gelegen.

Regionaal Landschap Zuid-Hageland, het Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Zoutleeuw en Natuurpunt, werken er samen om de restpopulatie van de Getedraak (kamsalamander) terug alle kansen te geven. Daarom werden er de laatste jaren opnieuw heel wat poelen aangelegd en bestaande poelen weer onderhouden. Rond de Meertsheuvel liggen nog een aantal ‘vergeten’ voetwegen, die een betere ontsluiting van het gebied voor wandelaars mogelijk zouden kunnen maken, bijvoorbeeld naar het verderop gelegen Molenbroek.

Met deze gezamenlijke actie willen Den Dolaard en Natuurpunt Zoutleeuw aandacht vragen voor trage wegen als natuurlijk cultureel erfgoed van de Leeuwse gemeenschap. Wij vragen met deze wandeling dat het lokale bestuur tijdens de volgende legislatuur samen met de bevolking via een participatietraject tot een breed gedragen beleidsplan trage wegen zou komen. Op die manier kunnen oude buurt- en voetwegen aan de Meertsheuvel in het bijzonder en op het Leeuws grondgebied in het algemeen, bewaard blijven en hersteld worden als natuurlijke commons.

Vanaf 17 uur loopt de Dag van de Trage Weg over in een open avondfeest op de ezelboerderij.

Meer info over het avondprogramma vind je na de zomer op de website en de facebook pagina van Den Dolaard.

Praktisch

  • Je kan je wandeling starten tussen 12u en 16u vanuit de ezelboerderij Den Dolaard, (Zwartaardeweg 2, 3440 Zoutleeuw) of aan de Meertsheuvel (wandelknooppunt 320).
  • Parkeren auto’s: Vinnestraat of Budingenweg te Zoutleeuw
  • Wij moedigen aan om zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen.
  • Meer info en inschrijven: Jan Nijs, info@dendolaard.be