Project Description

Koesterburen jaarthema 2015: DE BIJ

De provincie Vlaams-Brabant besteedt in 2015 extra aandacht aan koesterbuur de bij.

Het gaat immers wereldwijd niet goed met de bijen. Dus moeten we hen helpen. Want bijen zijn belangrijk. Niet alleen voor de honing in je thee of op je boterham, maar ook voor ons leefmilieu. Bijen bestuiven immers maar liefst 80% van onze gewassen. Zonder bijen dus geen appels, peren en bessen meer.

Zowel honingbijen als wilde bijen gaan de laatste jaren sterk achteruit.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van deze achteruitgang?

  • Gebrek aan nectarbronnen. Onderzoek in Nederland toonde aan dat ook elders de hoeveelheid bloemen op 10 jaar tijd met 34% afnam.
  • Vooral de nieuwste generatie pesticiden blijkt zeer schadelijk. In verschillende landen werden deze producten reeds verboden, maar nog niet bij ons.
  • Nattere en warmere omstandigheden zorgen voor een verlengd groeiseizoen, waardoor de grasmat dichter wordt en minder bloemen bevat.
  • Als gevolg van voorgaande factoren nemen ziekten en plagen bij wilde bijen alsmaar toe.

NATUURPUNT ZOUTLEEUW HELPT MEE …

In het voorjaar 2015 organiseerden we een CURSUS WILDE BIJEN aan provinciedomein Het Vinne.

De theorielessen (18, 25 maart en 1 april) werden gegeven door Joeri Cortens (Natuurpunt Educatie). De deelnemers leerden er de meest voorkomende solitaire bijen in hun biotopen kennen. Tijdens de excursies (4 april, 9 mei en 20 juni) ging de groep samen met Joeri Cortens en Pieter Vanormelingen op zoek naar de beestjes zelf.

Op 31 mei stond er BIJENWANDELING op het programma in Het Vinne.

Honingbijen kent vast wel iedereen. Maar hoe zit het met de solitaire of wilde bijen. Deze spelen een sleutelrol in de natuur. Zonder wilde bijen is er bijna geen bestuiving meer. In Vlaanderen komen er zowat 350 soorten wilde bijen voor. Tijdens de wandeling leerde Pieter Van Ormelingen, gids bij Natuurpunt, de deelnemers naar bijen en hun levenswijze kijken. De organisatie van de wandeling was een samenwerking tussen Vormingplus (Altijd Geslaagd Zuid-Hageland), Cultuurdienst Zoutleeuw en Natuurpunt.

In het najaar van 2014 plaatste de stad Zoutleeuw, i.s.m. Regionaal Landschap Zuid-Hageland, de provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt, een groot BIJENHOTEL op de kruising van de Koepoortstraat en de Spoorwegroute (tegenover natuurgebied Het Bolwerk). Door de diversiteit aan gebruikte materialen en grootte van de holtes is het bijenhotel geschikt voor zo’n 60 bijensoorten. Deze bijen steken niet en er is altijd wel beweging, dus uren kijkplezier verzekerd.

Bedoeling is om de omgeving van het hotel nog op te fleuren met wilde bloembedden.

FOTO’S CURSUS WILDE BIJEN EN BIJENWANDELING

HELP DE BIJ!

Ook jij kan helpen om de bij er weer bovenop te helpen.

  • Maak extra nestgelegenheid (bijenhotel, zandhoop, houtstapel, …)
  • Zorg voor een groter voedselaanbod (bloemborders, kruidentuin, balkonplanten, … )
  • Gebruik geen herbiciden en pesticiden

Op de site van natuurpunt vind je 1001 tips om de wilde bijen te koesteren.   Je leert er een bijenhotel maken, soorten herkennen, je tuin bijvriendelijk maken, … .