Project Description

ENB-dagen Het Vinne 2019

Leerlingen van St.-Leonardus en Zonnegroen steken de handen uit de mouwen om de natuur in Zoutleeuw vooruit te helpen.

Provinciaal domein Het Vinne is een 138 ha groot natuurgebied, waarvan Natuurpunt Zoutleeuw een aantal percelen beheert, goed voor 10,52 ha in totaal.

Op donderdag 7 februari 2019 gingen een heleboel helpende handjes in dit mooie stukje natuur aan de slag.

  • Voormiddag: het vierde leerjaar van basisschool St.-Leonardus (met 37 leerlingen en juffen Martine, Annelies, Ruth en Katrien)
  • Namiddag: het eerste middelbaar van Zonnegroen (met 17 leerlingen en juffen Stephanie, Hilde en Dominique)

Al acht jaar op rij verzorgt onze lokale Natuurpunt afdeling Educatieve NatuurBeheer-dagen.  ENB is een project rond natuurbeleving en –beheer voor scholen, jeugdgroepen en andere verenigingen.

Gerd Van Thienen – medewerker educatief natuurbeheer Vlaams-Brabant – en vrijwilligers van NP Zoutleeuw werken samen met verschillende scholen om door beheerwerk en belevingsgerichte opdrachten kinderen en jongeren warm te maken voor de natuur en de biodiversiteit in hun buurt.

Wanneer de leerlingen aan het perceel van Natuurpunt arriveren leggen Gerd en Nicole (voorzitster NP Zoutleeuw) kort uit welke beheerdoelen hier gerealiseerd worden.   Deze specifieke gebieden aan de rand van Het Vinne zijn ingekleurd als heischraal grasland.   De enkele bomen op het terrein mogen blijven staan, maar de opkomende scheuten moeten teruggedrongen worden.   Zo blijft de bodem voedselarm, door de lage biomassaproductie komen gespecialiseerde soorten zoals Tormentil, Borstelgras en Tandjesgras op de voorgrond.

Een paar dagen eerder hebben vrijwilligers van NP Zoutleeuw het terrein al bewerkt, zodat de leerlingen alle takken bijeen kunnen slepen op grote hopen.  Tijdens de voorbereiding vonden we in een dode boom twee spechtennesten.   Altijd leuk om aan de kinderen te tonen!

 

Al die helpende handen hebben heel wat werk verzet tijdens deze ENB-dag.  

Dikke pluim voor jullie enthousiasme en engagement! 

FOTOREPORTAGE ENB-DAGEN HET VINNE 2019

foto’s:  K. Veestraeten