Project Description

ENB-dagen MEERTSHEUVEL 2018

170 leerlingen van basisschool St.-Leonardus Zoutleeuw trotseren de bittere winterkou om de natuur een handje te helpen.

In het gehuchtje Bos, gelegen tussen de samenvloeiing van beide Getes ligt Meertsheuvel  (project Aronst Hoek).

Natuurpunt Zoutleeuw verzorgt hier al zeven jaar Educatieve Natuurbeheerdagen.  ENB is een project rond natuurbeleving en –beheer voor scholen, jeugdgroepen en andere verenigingen.

Gerd Van Thienen – medewerker educatief natuurbeheer Vlaams-Brabant – en Nicole Smeyers – voorzitster NP Zoutleeuw – werken samen met o.a. basisschool St.-Leonardus om kinderen warm te maken voor natuur door beheerwerk en belevingsgerichte opdrachten.

Educatief Natuurbeheer voor scholen werkt steeds in drie complementaire stappen:

  • INFOMOMENT: we brengen een bezoekje aan je klas en geven er achtergrondinformatie over natuurbeheer door middel van een interactieve diavoorstelling en/of een Natuurbeheerspel.
  • DOEDAG: hier trekt iedereen er echt op uit om al doende kennis te maken met het natuurgebied en het beheer ervan. Dat kan gaan van het aanplanten van hagen en houtkant, het afvoeren van maaisel tot het bouwen van insectenhotels.
  • NATUURONTDEKKINGSTOCHT: de afsluitende wandeltocht wordt georganiseerd wanneer de natuur op haar kleurrijkst is. Dan kunnen de leerlingen heel concreet de positieve resultaten van hun bijdrage aan natuurbeheer vaststellen.    Maar dat is iets voor in de lente…

 

Momenteel is het winter en erg koud.  Dat schijnt de leerlingen van St.-Leonardus niet te deren.   Al luid zingend stappen ze enthousiast over de veldwegen.   Samen met hun juffen en meester komen ze de handen uit de mouwen steken opdat o.a. de levendbarende hagedis hier in Meertsheuvel betere overlevingskansen heeft.

Maaisel en takkensnoeisel worden opgeruimd en op elkaar gestapeld in grote hopen naast de poelen.   De levendbarende hagedisjes die hier wonen gedijen immers het beste in een overgang van natte ondergrond en droog habitat.   De takkenhopen zijn de ideale locatie voor hun favoriete bezigheid: zonnebaden.   Ook voor de kamsalamander (de Getedraak) zijn het herstellen en versterken van kleine landschapselementen rond de poelen essentieel.   Deze bedreigde koestersoort kan zo’n takkenhoop daarom ook wel appreciëren.

Na het harde labeur in bare weersomstandigheden is er gelukkig warme chocomelk om de kou wat te verdrijven.  Nicole bakte deze week maar liefst 10 verse cakes als versnapering.

De 170 leerlingen hebben heel wat werk verricht in dit kleine natuurgebiedje midden in de Getevallei.

  • Maandag 29/01/2018:  vierde en vijfde leerjaar met juffen Martine, Katrien, Geertrui, Inge, Jolien en Ruth.
  • Donderdag 01/02/2018:  zesde leerjaar met juffen Evy en Anneleen en meester Tim.

Het harde werk voor deze keer zit erop!   Dikke pluim aan al die helpende handen!

FOTOSLIDESHOW ENB-DAGEN 2018 MEERTSHEUVEL