Project Description

Kap populieren voor DUURZAAM BOSBEHEER

Juli 2016 liet Natuurpunt Zoutleeuw een kaprijp populierenbosje van 70 are aan HET BOLWERK kappen.  De populier is een productieboom: snelgroeiend en aangeplant in strakke rijen voor commerciële doeleinden.

Deze ‘productiebossen’ zijn monotone en structuurarme plantages die weinig variatie bieden.  Hierdoor herbergen ze een schraler aanbod van planten en dieren, hebben ze een beperktere natuurwaarde en remmen ze de lokale biodiversiteit af.

Waar Natuurpunt bomen kapt, doen we dat om er een afwisselend landschap te laten ontstaan, met een aantrekkelijke en diverse natuur.  We kiezen bewust voor een ecologisch waardevol en gevarieerd bos dat bruist van het leven.  Door de verschillende leeftijden van opkomende inheemse bomen ontstaat er een natuurlijke structuur.  Kleine open zones in het bos zorgen voor lichtinval, ideaal voor kruiden en tal van dieren zoals vlinders en bijen.

Door het vervangen van de kaprijpe populieren aan Het Bolwerk wil Natuurpunt Zoutleeuw:

  • Inheemse bomen – zoals esdoorn, beuk en zomereik – de kans geven spontaan uit te kiemen zodat een waardevol bos boordevol biodiversiteit kan ontstaan.
  • De reeds aanwezige bomen en struiken – zoals éénstijlige meidoorn, hondsroos, es, boswilg, schietwilg en bramen – tot hun recht laten komen.
  • Het kleurrijke bocagelandschap rond de naastliggende Bethaniakapel als cultuurhistorisch erfgoed herstellen.

Het eindresultaat zal niet enkel een oase zijn voor bedreigde fauna en flora.  Ook de Zoutleeuwenaar krijgt er een gevarieerd en toegankelijk stukje natuur bij, waar je als fietser en wandelaar welkom bent om rustig te verpozen of te picknicken.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met:

  • Nicole Smeyers (voorzitster Natuurpunt Zoutleeuw)
  • Tel.:    0497 / 43.40.87
  • Mail:  n.smeyers1@gmail.com