Project Description

Zwerfvuilactie Zoutleeuw 16/04/2016

Midden april organiseerde de stad Zoutleeuw een grote zwerfvuilactieweek.  Van 11 tot 15 april gingen de Zoutleeuwse scholen langs wegen en beken om de grote lenteschoonmaak op gang te trekken.  Zaterdag 16 april  werden alle vrijwilligers en verenigingen uitgenodigd om de handen uit de mouwen te steken en onze stad zwerfvuilvrij te maken en te houden!

Deze lenteschoonmaak is een aanvulling op wat de technische dienst van de stad Zoutleeuw dagelijks doet, wat de ploeg van de Brabander elke donderdag doet, wat de mensen van EcoWerf elke woensdag aan de glasbolsites doen en wat jij misschien wel doet tijdens je dagelijkse wandeling… .  Het zwerfvuilprobleem blijft hardnekkig. Nog steeds gooien mensen vuilnis waar het niet hoort. Kinderen trappen in glas, dieren verwonden zich en chemische stoffen lekken via de bodem naar ons drinkwater.  Met deze en andere acties tracht de stad de toestand te keren en samen te gaan voor een proper Zoutleeuw!

(Tekst Zoutpot nr. 84  maart/april 2016  blz. 5)

Ook Natuurpunt Zoutleeuw heeft haar steentje bijgedragen! 

Met een groepje enthousiaste vrijwilligers namen we het gebied rond de Meertsheuvel voor onze rekening. Op maandag 9 mei was het de beurt aan Tienbunders, ook hier werd een hele berg zwerfafval verzameld…

In totaal kamden tijdens de lenteschoonmaak van de stad meer dan 40 vrijwilligers de hele zaterdag grachten, bosranden, grote en kleine wegen uit op zoek naar zwerfvuil.  Tientallen witte zakken vuilvracht in alle maten en gewichten van flessen, blikjes en plastic vlootjes, banden, kinderstoeltjes, speeltuigen en zelfs stofzuigers werden verzameld!

Maar soms lijkt het dweilen met de kraan open…

Haast iedere dag worden we geconfronteerd met rondzwervend vuil.  Tijdens een wandeling op straat of in het groen valt het op hoeveel sigarettenpeuken, lege flesjes, blikjes, plastiek, bouwafval en andere verpakkingen van consumptiegoederen je tegen komt.

Zwerfvuil ontsiert de omgeving, trekt ongedierte aan, zorgt voor ergernis, is schadelijk voor fauna, flora én onze eigen gezondheid!  Bovendien kost het opruimen van zwerfvuil de stad en natuurbeheerders handenvol geld en energie.  Daarbovenop trekt gedumpt afval nog eens extra afval aan.

Indien zwerfvuil niet opgeruimd wordt duurt het erg lang voordat het vanzelf verdwenen is.  De afbreektijden voor afval variëren van enkele weken tot een eeuwigheid.

Ook via onze Zoutleeuwse waterlopen komt zwerfvuil uiteindelijk in de zee terecht.   Iedereen heeft wel eens gehoord van Plastic Soup:  de verontreiniging van de oceanen met plastiek vormt een ernstige bedreiging voor het vitale aardse systeem … vooral omdat kunststof niet langs biologische weg vergaat.  Door verwering, zonlicht en golfslag valt het uiteen in kleinere stukjes en giftige stoffen.   Door die degradatie en fragmentatie in ultrakleine deeltjes verandert al ons water in een wereldwijde soep van toxische microplastics.  Vissen en vogels, maar zelfs zoöplankton, zien deze uiteengevallen troep voor voedsel aan.  Hiermee vergiftigen ze zichzelf en dringt het vaak giftige afval onze voedselketen binnen.

Wat kan jij doen tegen zwerfafval?

  1. Gooi afval altijd in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis om daar te recycleren.
  2. Beperk zelf je afval en voorkom zoveel mogelijk het gebruik van plastiek (neem je eigen boodschappentas mee, ga voor glazen flessen drank ipv blikjes of petflessen, koop geen voorverpakte groenten/fruit, gebruik een hervulbaar waterflesje, …). Ontdek meer milieutips om afval te vermijden , om zwerfvuil in de hand te houden en ontdek hoe je  afval in de keuken kan beperken of milieuvriendelijk de eindejaarsfeesten en  een zomerse BBQ organiseert.
  3. Overtuig vrienden en familie om bewuster om te gaan met verpakkingen en spreek hen aan op verkeerd gedrag zoals zwerfvuil dumpen. Het is bewezen dat afval afval aantrekt.  Zie je ergens een stortplek ontstaan?   De stad Zoutleeuw heeft een registratief formulier voor leefmilieuklachten.
  4. Erger je je ook aan zwerfvuil op straat? Doe mee aan georganiseerde opruimacties of start met vrienden, buren, collega’s en medestudenten zélf een opruimactie.
  5. Ruim je regelmatig al spontaan zwerfvuil in je eigen buurt? Deel je engagement met de vele andere opruimers in Vlaanderen.  Op de site indevuilbak.be maak je de opruimplek zichtbaar op de interactieve kaart en ‘claim’ je de plek.  Zo geniet iedereen van een propere buurt en geef je meteen een sterk signaal tegen zwerfvuil.