Project Description

Osgeluk-wandeling  10/11/2019

Tijdens de ‘Osgelukwandeling’ van NP Zoutleeuw nam natuurgids Nicole Smeyers zo’n 50 enthousiaste deelnemers mee op sleeptouw rond ‘Het Vinne’.

Een stralende zon, geen wolkje aan de lucht en een leuke groep die wel zin heeft in een stevige herfstwandeling … alle ingrediënten zijn aanwezig om er een leuke activiteit van te maken!

Met start aan de Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Ossenwegkappel en zijweggetjes zoals  de Muggenberg en Zwartaardeweg,  wandelen we het provinciedomein langs de achterzijde binnen.

Momenteel vinden er grootschalige werken plaats aan het Vinnemeer.  Nicole legt uit dat het leegpompen en schoonmaken van het meer echt noodzakelijk zijn om de grote variatie aan fauna en flora te kunnen behouden.   Tijdens de herinrichting van Het Vinne in 2004 is er veel organisch materiaal achtergebleven op de bodem van het meer.  Dit groenafval verstoort steeds meer de zuurstofgraad van het water en de vruchtbaarheid van het slib, met nefaste gevolgen voor de biodiversiteit.

Tegen de lente van 2020 zouden alle werken klaar zijn.  Het meer zal op natuurlijke wijze terug vollopen en door een verbeterde water- en bodemkwaliteit een gastvrije thuisbasis zijn voor zeldzame moerassoorten.

Op dit punt in de wandeling begeven we ons op de reeds drooggelegde delen om de lege vlakte van dichtbij te kunnen bewonderen.  Het ietwat bevreemde landschap met her en der uitstekende dode boomstronken zorgt in ieder geval voor enkele mooie surreële foto’s.

We laten het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen achter ons en wandelen via de Pijpstraat – met de motte van ‘de Castelberg’ aan onze rechterzijde – naar het Wijngaardpad.   Deze oude voetweg werd in 2019 heropend als trage weg en brengt ons via de Lindeweg terug naar ons startpunt.

Afsluiten deden we met een babbel en een drankje in café Osgeluk.   Veel dank aan de sympathieke eigenaars van deze gezellige plaats voor het opvangen van zo’n grote groep wandelaar (en ook omdat we Nicole haar beroemde cakes er mochten uitdelen).

 

Verder nog dank aan alle deelnemers … Fijn dat jullie erbij waren!

Hieronder kunnen jullie nog even nagenieten van onze geslaagde herfstwandeling via de fotoslideshow…

foto’s Osgeluk-wandeling 10/11/2019